Horgászlehetőségek Gyomaendrőd környékén

Békés megye, és ezen belül Gyomaendrőd arculatát a Körösök határozzák meg. A megye területének nagy részét egy évszázada még víz borította , itt terült el a Kis és a Nagy Sárrét. A múlt század második felében megkezdett árvíz mentesítési és folyószabályozási munkák során nyerte el ez a táj a jelenlegi formáját. A szabályozott medrű élővizek mellett nagy számban találhatók a védgáton kívül állóvizű holtágak, és olyan egykori folyóágak melyek ma belvízcsatornaként működnek.

A Sebes-, Fehér-, Kettős-, Hármas-Körös, Berettyó, Káló, Ér, Hortobágy-Berettyó, folyók valamint holtágaik területéből 2200 ha területen működik a Körösi Halász Szövetkezet, amely a természetesvizi halászaton, halgazdálkodáson kívül horgásztatással is foglalkozik. A Körös vidék vizeit évente tízezer horgász látogatja nemcsak a közvetlen környékünkről hanem az ország távolabbi területeiről és külföldről is. A Körösi Halász Szövetkezet Horgász Egyesülete közel ezer fős tagsággal rendelkezik bázis vízterületei a Német-zugi és a Bonom-zugi holtágak. Tagjai között a magyarok mellett külföldieket is találunk így angol, belga, svéd, német, francia és osztrák állampolgárokat is akik évről évre visszajárnak hódolni kedvenc sportjuknak, hisz vonzza őket a kapitális halak fogásának lehetősége.

Gyomaendrőd 20 km-es körzetében találhatók a Körösi Halász Szövetkezet kezelésében a Hortobágy-Berettyó, Sebes-, Kettős-, Hármas- Körös. A holtágak közül itt találhatók a Peresi, Kecskési, Bonom-, Socó-, Templom-, Borbély-, Német-, Kecsegés-, Fűzfás-zugi, Folyáséri, Torzsási, Hantoskerti, Csókási, Endrőd-Ligeti, Kisfokzugi és a Nagyfoki holtágak. Ezeken a területeken mindenki megtalálja a kedvére való horgászati lehetőséget. Aki a “kultúr” környezetet szereti megtalálhatja a belterületi holtágakon, aki még a szinte érintetlen holtágon szeretne horgászni azt megteheti a Német-zugi a Folyáséri vagy a Peresi holtágakon. A vad – romantikus helyeket kedvelőké a Körös hullámterén belül lévő Borbély-zugi, a Nagyfoki vagy az Egyfai holtágak amelyek még az eredeti “vad” állapotukban találhatók.

Aki az ősi pákászélet romantikáját szeretné átélni annak módja van az embert próbáló emelőhálós “pákász” halászatot folytatni amelyre engedélyt a Körösi Halász Szövetkezetnél lehet váltani. A Körösi Halász Szövetkezet vizeiből fogtak már a horgászok mázsás harcsát, rekordlistás pontyokat, amurt, csukát, süllőt és busát. A vizeinkben előforduló halak horgászok fogása szerint: ponty, amur, csuka, keszegfélék, törpeharcsa, busa, kárász, süllő, harcsa, márna, balin, angolna, paduc, domolykó, kősüllő, sügér.

A Körösi Halász Szövetkezet Horgászegyesületének adatai szerint 1997 évben a Gyomaendrőd térségi halászkezelésű vizekből az egyesület horgászainak fogása: ponty 4145 kg, amur 3977 kg, kárász 6299 kg, keszeg 4711 kg, törpeharcsa 3125 kg, csuka 1458 kg, süllő 1520 kg, harcsa 1433 kg, angolna 290 kg, balin 207 kg, márna 80 kg. Egy főre jutó horgászfogás 49 kg.

A Körösi Halász Szövetkezet évenként átlag 17 millió Ft értékben végez ivadékolást a kezelésében lévő vizeken. Évente kihelyezésre kerül : 40,000 kg busa, 1,000,000 db előnevelt, 50,000 db egynyaras, 10,000 db kétnyaras ponty, 300,000 db csuka, 300,000 db süllő, 100,000 db harcsa, 3,000,000 db amur, 200,000 db kárász. Az ivadékolásokra folyamatosan havi lebontásban kerül sor a Körösi Halász Szövetkezet és a FISH COOP BT. ivadék és áruhal nevelő tavaiból. A Körösi Halász Szövetkezet a sikeres ragadozó hal programja mellett nagy gondot fordít a holtágak hínártalanítására, erre szolgál a nagy arányú amurtelepítés, terveik között szerepel az őshonos nyurgaponty a compó és az aranykárász elszaporítása a holtágakban.

(Az információk Gyomaendrőd honlapjáról származnak.)