Téli horgászlehetőségek Gyomaendrődön

Ha a különösen zord januári időjárásban is buzog bennünk a horgászvér, látogassunk a télen is ragyogó pecalehetőségeket kínáló Gyomaendrődre! Lékhorgászhatunk csukára a remek holtágakon, de estefelé menyhalakkal is jót szórakozhatunk a Hármas-Körös vadregényes partján.

 

LÉKHORGÁSZAT A HÁRMAS KÖRÖS HOLTÁGAIN

LékhorgászatA 1800-as években a folyamszabályozás, a mocsaras területek mezőgazdasági művelésbe való bevonása kapcsán Gyomaendrődnél a Hármas-Körös teljesen új medret, gátakat és hatalmas árteret kapott. Így az eredeti kanyargós folyó Gyomaendrődnél 17 holtágat eredményezett. Páratlan a maga nemében, hogy egy település területe ilyen nagy százalékban természetes vízfelület. Már csak néhány holtág partja szabad terület mert a legtöbb holtágpart beépült házakkal a fejlődő idegenforgalom kapcsán. Azonban az utóbbi években egyre nagyobb a törekvés, hogy a még szabad területeket kitisztítani, vonzóvá tenni a pecások, télen a korcsolyázók számára. A holtágakon mindenhol szabad a lékhorgászat. Jó eséllyel csuka fogható, szinte mondhatjuk, hogy aki próbálkozott az fogott valamit. Zsákmányolható még sülő és csapó sügér, de keszeget, pontyot fogni sem lehetetlen. A megfelelő jég egyre ritkább, évről évre azt látjuk, hogy mind kevesebb a fagyos napok száma. Akik ezen a télen rászánták magukat, hogy kipróbálnak egy új horgász élményt a lékhorgászatot bizony annál inkább sajnálják, hogy erre csak az év néhány napján van lehetőség. A legfontosabb biztonsági szabály, hogy a léket lehetőleg fűrészelve kiszedni, mert így a kifűrészelt darab visszahelyezhető oly módon, hogy még levágott nádat is bele kell szorítani lehetőleg mind a négy sarkába. Így jól látható, és még az éjszaka odatévedőknek sem veszélyes. Léket nem érdemes túl messze vágni a parttól, hiszen sok hal szívesen telel a nádasok közelében.

 

MENYHAL HORGÁSZAT A HÁRMAS-KÖRÖS FOLYÓN

Menyhal horgászataA Hármas-Körös Folyó Magyarország harmadik folyója hossz és vízhozam szempontjából. Azonban az egyik legtisztább vizű folyónk, hiszen a teljes árterülete fokozottan védett természetvédelmi terület. A folyópart otthont ad számos őshonos és költöző madárfajnak, valamint számos béka, sikló, és teknősbéka fajjal találkozhat az elemző szemlélő.

Menyhalat a téli időszakban sötétedéstől kb. este 10 óráig a Hármas-Körösön is jó eséllyel foghatunk. Ha az éjszakai hőmérséklet -5 fok alá süllyed akkor a halak lelassulhatnak és kisebb az esély a jó fogáshoz, legalábbis aki január első hétvégéjéig próbálkozott az biztos fogott is addig menyhalat.
Apró-hallal, halszelettel, haldarab csalival próbálkozzunk, inkább érzékeny mint erős fenekező felszereléssel. Feeder botunknak is nagy hasznát vehetjük, a menyhal horgászatához szükségtelen vastagabb zsinór használata. Ne feledkezzünk meg a bot spiccére erősíthető világító patronról, amellyel még látványosabb a menyus erőszakos kapása. Kellemes meglepetés lehet a süllő jelentkezése, de domolykót is akaszthatunk. A parttól nem szükséges messze dobni elég néhány méter, különösebb fogási trükköt nem igényel.
Jó szórakozást, eredményes horgászatot!