Vízbemutató – Peresi holtág

Mezőtúr és Gyomaendrőd között a 46-os számú főútról letérve pillanthatjuk meg a festői környezetben elterülő, hatalmas kanyarulatokkal tarkított „nagy-öreg” Peresi-holtágat. A település határában kanyargó holtág a Hármas-Körös folyó, jobb partján húzódó, levágott ága a Kárpát-medence harmadik legnagyobb holtág rendszere (27,6 km). A vízparton sorakozó nyaralóházak a zavartalan nyugalom és a felfrissülés ígéretével várják tulajdonosaikat és a turistákat.

 

Általános vízbemutató:

A víz átlagmélysége 1,5-2 m, de vannak ennél jóval mélyebb medervonulatok, amelyek még híven tükrözik az élő Körös „csordogáló” medrét. Partja jól megközelíthető és járható. A horgászatunkhoz nagyon sokféle helyet választhatunk, a nyílt partszakaszoktól az akadós terepig. Jellemző a vízre a rengeteg öreg bedőlt fa, helyenként 5-6 méteres nádfal illetve a mindenhol jelen levő kagylók…(bojlis horgászatokhoz javaslom a kagylóálló előkét, mert szinte minden cm2-en megtalálhatóak)…
Leggyakrabban foghatók őshonos halaink: a ponty, a süllő, a csuka, a harcsa, a balin és a keszegfélék, továbbá (a nem őshonos) a busa, az amur, az ezüstkárász és a törpeharcsa.

Ponzy fogás a Peresen  Gyönyörű Amurok a peresi holtágon

A víz kezelője a Körösi Halász Szövetkezet, tehát a horgászat a MOHOSZ horgászrendjében foglaltak szerint folyik, egyéb eltérő szabályként felhívnám a figyelmet, hogy a 2009-es esztendőtől a domolykó, jász, karika keszeg, dévérkeszeg, lapos keszeg, bagoly keszeg, szilvaorrú keszeg, paduc, sügér legkisebb kifogható mérete 15 cm! A bojlis horgászoknak nem kötelezőek a halkímélő eszközök (sajnos), bár a horgászat e módszere itt még nem elterjedt (pár horgásztárs és jómagam kivételével), inkább a hagyományos kukoricás módszerrel pontyoznak a helyiek… és nem eredménytelenül! Több 10 kiló feletti pontyfogást tapasztalhattam, és hallottam már 20 kiló fölötti pontyokról is. Jelentős még az amurok állománya is. Nyáron, szilvával nem ritkák a 20 – 25 kg-os torpedók sem!
Csónak használata etetés céljából engedélyezett… Csak a viharokra kell vigyázni! Hatalmas vízfelületek vannak a közelben és hihetetlen gyorsasággal le tud csapni! (Én is beleszaladtam már egy párszor, és nem tudom, hogy miért, de törvényszerű a szembe-szél…)

kivonat – Polgár Sándor cikke

Horgászengedélyek válthatók:

 

  • Mezőtúri Horgász Egyesület
  • Horgászbolt Mezőtúr

Vendéghorgászok számára napi, heti és éves területi engedélyt biztosítanak, míg kedvezményt kapnak a nők, a fiatalok, valamint a 70 év feletti nyugdíjasok. A halőrök információval segítik a horgászokat (20/947-6140).